CO2-semleges épületek: a 22·26 és a GEZE segítségével ez az utópia már most valósággá válik.

Ideális esetben a CO2-semleges épületek nem vagy szinte nem okoznak üvegházhatású gázkibocsátást. Utópisztikusan hangzik? Nem az: az osztrák székhelyű 22·26 GmbH tervezővállalat a GEZE intelligens ablakrendszereinek felhasználásával segít az építészeknek és a beruházóknak, hogy már ma klímasemleges épületeket tervezzenek. 

A cél: klímasemleges épületek legkésőbb 2045-től

Az Európai Unió európai zöld megállapodásának értelmében legkésőbb 2050-ig minden épületnek klímasemlegesnek kell lennie. A német kormány célja ennél is hamarabb, 2045-ig kívánja megvalósítani a klímasemlegességet. 2030-tól az EU-ban minden új, nem lakóépületnek meg kell felelnie a nulla energiafelhasználású épületekre vonatkozó szabványnak. Németországban az épületek primerenergia-fogyasztásának 2030-ig 40%-kal kell csökkennie.
Ezen ambiciózus klímavédelmi célok elérése érdekében az építőiparban széles körű intézkedésekre van szükség, amelyek az optimalizált energiahatékonyságon, a megújuló energiákon, a fenntartható építési módszereken, az energetikai épületfelújításokon, és az intelligens épületautomatizáláson alapulnak.
 

A 22·26 olyan innovatív épületkoncepciókat dolgoz ki, amelyek a természetes szellőzésre és az energiahatékonyságra támaszkodva fenntartható és kényelmes lakó- és munkakörnyezetet teremtenek. Ehhez tökéletes partner a GEZE, amely az élhető épületek létrehozását tűzte ki célul.

Sebastian Nödl, a 22·26 GmbH projektmenedzsere

CO2-semleges épületek a 22·26 és a GEZE közreműködésével

Portrait Dr. Dominik Landerer

Dr. Dominik Landerer, a GEZE szellőztetési és épületautomatizálási szakértője © GEZE GmbH

A 22·26 GmbH szakértői megmutatják, hogy a hagyományos fűtés és hűtés mellőzésével, valamint az intelligens 22·26 épületszoftver használatával az épületek már ma is klímasemlegesek lehetnek. Ennek érdekében az épületek tervezésekor szorosan együttműködnek az építészekkel, és a természetes szellőzés megvalósításához a GEZE intelligens ablakrendszereit használják.

A GEZE szakértője, Dominik Landerer Sebastian Nödllel, a 22·26 projektmenedzserével beszélget a CO2-semleges épületekhez vezető útról. Tudjon meg többet az innovatív szellőztetési és épületautomatizálási megoldásokról.

Sebastian Nödl, a 22·26 GmbH projektmenedzsere

Sebastian Nödl, a 22·26 GmbH projektmenedzsere

Hogyan integrálják a fenntarthatósági elveket az épülettervezési folyamatba a 22·26-nál? 

Nödl: A 22·26-nál szorosan együttműködünk az építtetőkkel, építészekkel és fejlesztőkkel annak érdekében, hogy olyan épületeket tervezzünk, amelyek teljes mértékben mentesek a szokásos épületgépészeti megoldásoktól, és így nem vagy csak igen kismértékben okoznak CO2-kibocsátást. Célunk a gazdaságosság és az ökológia összekapcsolása, és az építőipar fenntarthatóság felé való terelése.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A GREEN BUILDINGRŐL

Pontosan hogyan biztosítja a 22·26 elv az épületek CO2-semlegességét?

Nödl: Ennek az elvnek az a célja, hogy egész évben 22 és 26 Celsius-fok közötti hőmérsékletű, kellemes klímát biztosítson. Ez azt jelenti, hogy épületeink hagyományos fűtési, hűtési és mechanikus szellőztető rendszerek nélkül működnek. Ezt természetes szellőzéssel érjük el, amelyet a különleges épületszerkezet és az intelligens vezérlés tesz lehetővé. Ablakaink a GEZE automatikus ablakmozgató motorjaival vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik az ablakok szükség szerinti nyitását és zárását. Függőleges szellőzőcsappantyúkat használunk, amelyek kifejezetten a helyiség CO2-szintjétől függően nyílnak, így biztosítva a friss levegő beáramlását. Ezek a szellőzőcsappantyúk épületeink központi és visszatérően alkalmazott elemei, amelyek a 22·26 elvet tükrözik.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ AUTOMATIZÁLT SZELLŐZTETÉSRŐL

Pontosan hogyan tudnak egész évben 22 és 26 Celsius-fok közötti hőmérsékletű, kellemes klímát biztosítani az épületekben – függetlenül attól, hogy nyár van-e vagy tél?

Nödl: Épületeink fontos jellemzője a nagy tehetetlenség és hőtömeg, amely lehetővé teszi a természetes energia tárolását és a nap folyamán történő felszabadítását. Nyáron éjszakai kihűtéssel hűtjük az épületeket, míg télen olyan eszközök természetes hulladékhőjét használjuk fel a fűtéshez, mint a számítógépek vagy a monitorok, sőt, az emberekből származó hőt is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ ÉJSZAKAI KIHŰTÉSRŐL

Slimchain nyitva

Intelligens épületvezérlés esetén elengedhetetlenek az olyan ablakmozgató motorok, mint a Slimchain. © GEZE GmbH

Ezek a klímasemleges épületek felhasználói szempontból is élhetőek és kényelmesek?

Nödl: Épületeinket úgy tervezzük, hogy megfeleljenek a felhasználók igényeinek, és nem fordítva. Épületvezérlésünk és a GEZE intelligens Slimchain ablakmozgató motorjai intelligensen reagálnak a felhasználói jelzésekre és igényekre, hatékony szellőzést és a kellemes helyiségklímát biztosítva. 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A HELYISÉGKLÍMA-SZABÁLYOZÁSRÓL

Vannak már példák a 22·26 elven alapuló CO2-semleges épületekre?

Nödl: Igen, a 22·26 elv már a gyakorlatban is bizonyított. Ausztriában és Svájcban már több olyan lakó- és irodaépületet megvalósítottunk, amelyek hagyományos fűtési, hűtési és mechanikus szellőztető rendszerek nélkül működnek, és ezek helyett a természetes szellőzésre és az intelligens épületvezérlésre támaszkodnak. Ezek a projektek igazolják, hogy lehetséges olyan kellemes és egészséges helyiségklímát biztosítani, amely növeli a felhasználók kényelmét, és egyúttal minimalizálja az épületek ökológiai lábnyomát, mindenekelőtt a CO2-kibocsátást.

Kiváló minőségű anyagokra és olyan erős partnerekre támaszkodunk, mint a 22·26, hogy élhető és fenntartható épületeket tervezzünk az emberek számára.

Dominik Landerer, a GEZE szellőztetési és épületautomatizálási szakértője